:: Maten och hälsa


 

I dag är hälften av alla vuxna svenskar och vart femte barn överviktiga eller feta. Några undersökningar tyder på att övervikt och fetma inte fortsätter att öka bland 10-åringar, men det är för tidigt att säga om övervikt bland barn och ungdomar verkligen har slutat att öka och om en vändning är på gång. Fetma ökar risken för andra sjukdomar, som typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Även om dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar har minskat i Sverige de senaste decennierna, är det fortfarande den i särklass största orsaken till sjuklighet och död. 

Världshälsoorganisationen, WHO, bedömer att bättre matvanor, rökstopp och tillräckligt med fysisk aktivitet kan minska risken för övervikt/fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancersjukdomar. Läs mer på WHO:s webbplats via länken till höger.

Bland länkarna till höger finns även Livsmedelsverkets kommentarer till olika studier om sambandet mellan mat och olika sjukdomar.

Matvanor för bättre hälsa

Mer fiber och mindre salt, socker och mättat fett är de ändringar i kosten som skulle betyda mest för att minska risken för fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, karies och vissa cancersjukdomar.

I praktiken innebär det att det flesta skulle må bra av att:
* äta dubbelt så mycket frukt och grönt, gärna 500 gram per dag, vilket motsvarar tre frukter och två rejäla nävar grönsaker
* välja nyckelhålsmärkta livsmedel
* äta mer fisk, gärna tre gånger i veckan
* använda flytande margarin eller olja i matlagningen
* i första hand välja fullkornsvarianter av bröd, flingor, gryn, pasta och ris
* äta hälften så mycket läsk, godis, glass, snacks och bakverk som i dag
* röra på sig 30 minuter varje dag.

 

 

Leverantörer
samt sortimenter av varje leverantör

picture

Här finns logotyper av våra leverantörer som vi mest sammarbetar med och har gjort det länge. Varorna kan vara ris, te, konservburkar. dricka och kylvaror.

Läs mer »

Nya produkter
samt bilder på nya produkter...

picture

Här finns våra nya varor som består av livsmedel, grönsaker, kylvaror, frysvaror, iranska och balkan varor som importeras till oss.

Läs mer »

Produktkatalog
samt artikelnummer och lista på varor...

picture

klicka på bilden om ni vill se våran lista med varor med bilder på vårat sortiment.
Klicka på läs mer om ni vill endast se listan med varor utan bilder.

Läs mer »